Ścieram buraki i dodaję do nich 2 składniki. Ta surówka jest pyszna i bardzo zdrowa
Jesienne surówki kojarzą się z marchewką, kapustą i porem. Ja jednak często wykorzystuję do ich przygotowania buraki. Wiem bowiem, jak bardzo są zdrowe. A w surowej wersji mają najwięcej wartościowych składników. By jednak doskonale smakowały, łączę je z dwoma dodatkami. Ta surówka zachwyca smakiem i wartością odżywczą, a można ją podać do wielu dań obiadowych.
Wartość odżywcza buraków ćwikłowych
Buraki ćwikłowe (zwane też czerwonymi) to warzywo nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Zawiera stosunkowo niedużo kalorii, a przy tym sporo błonnika, kwasu foliowego, magnezu i potasu. Dzięki zawartej betainie buraki wykazują działanie przeciwzapalne, a także korzystnie wpływają na wątrobę. Wspomagają też krążenie. Są bogate w przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami nowotworowymi i szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Jak zrobić surówkę z buraków, jabłka i cebuli?
Przygotowanie surówki z buraków jest o wiele szybsze niż przyrządzenie z nich jarzynki czy też sałatki. Buraków nie trzeba bowiem gotować, a wystarczy je zetrzeć na dużych lub średnich oczkach i połączyć z jabłkiem oraz cebulą. Te dwa składniki doskonale pasują do buraków, bo dodają im słodko-kwaśnego smaku i przyjemnej ostrości. Dopełnieniem całości będą oczywiście przyprawy i oliwa z oliwek.
Przepis: Surówka z buraków
Surówka z buraków, jabłka i cebuli
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 3 średniej wielkości czerwone buraki
- 1 duże, słodkie jabłko
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówBuraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w misce. Dodaj do nich sok z cytryny, miód i oliwę. Surówkę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do czego podać surówkę z buraków?
Surówka z buraków będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, np. do mięs pieczonych czy grillowanych. Sprawdzi się też w zestawie z rybami pieczonymi lub smażonymi, a także z daniami wegetariańskimi na bazie kaszy czy ziemniaków. Można nią również uatrakcyjnić kanapki z serem kozim albo fetą.